Тренировки

Футбол

Едно тренировъчно занимание се провежда в обем от 60 до 120 минути, най-често 90 минути. То обхваща три основни части: подготвително, основно и заключително

  1. Подготвителната част включва разнообразни бегови, общоразвиващи, специализирани и имитационни упражнения, както и стречинг. Когато основната част на тренировката е със тактически характер подготвителната част се провежда изцяло с топка, като освен упражненията със споменатия характер се включват и най-разнообразни упражнения – както индивидуални, така и групови (по 2-ки, 3-ки и 4-ки и т.н.) с ротационен характер и специализирано придвижване по терена.
  2. Целта на основната част е да формира и затвърди тактическото мислене на състезателите и отбора като цяло за успешни действия и противодействия в основните фази на състезанието: защита и нападение! Практически се разработват динамични упражнения – без съпротива, с полу-съпротива и с активна съпротива. В основата на заниманието е залегнал игровия метод с използване на различни части от терена с помощни уреди и съоръжения. Обезателно основната част завършва с игрова подготовка на цял терен в условия адекватни на състезателната обстановка.
  3. Заключителната част има за цел да възстанови състезателите, като за целта се прилагат упражнения с облекчен характер, понижена интензивност, стречинг и бегови упражнения в аеробни условия.

––––––––––––––––––

Защо тичането е толкова полезно? Кратко ръководство

Тичането е монотонно, скучно понякога, но то е заложено в ДНК – то на човек. Бягането на дълги или къси разстояния е неразделна част от същността на хората и животните. Единственото, което ни различава от нашия най – близък роднина сред животните – шимпанзетата е: по – съвършеният ни мозък и ахилесовото сухожилие. Шимпанзетата и горилите го нямат, поради което не могат и да тичат.

Например гепардите са останали ниско над земята, върху своите четири крака. Те са пример за бързина, ускорение, но имат един проблем, който е валиден и за механичните четирикраки чудовища по магистралите (автомобилите) – ПРЕГРЯВАТ. Поради тази проста причина гепарда не може да преследва плячката си продължително време – дехидратира се, сърцето му бие до пръсване, температурата му достига критични стойности.

Вярно е,че не можем да бягаме с 120 километра в час, но можем да избягаме 120 километра без особени проблеми. Звучи невероятно, но е факт!

Когато хората са се изправили върху краката си, те са загубили скоростта си, но са явно са спечелили много повече. Когато виждаш околността от високо можеш да издебнеш плячката, да я преследваш километри, докато не рухне от изтощение. Тичали сме, за да намерим храна и самите ние да не станем. Тичали сме, за да се развием, за да бъдем здрави.

И така ползите от бягането:

  1. Психично здраве – бягането ни кара да се чувстваме свободни, да се чувстваме щастливи
  2. По – малък шанс от астма – тичането развива силата на белите дробове и бронхите
  3. Предотвратява високото кръвно налягане – помага за поддържане на кръвното налягане
  4. По – силна имунна система –  по – рядко боледуване
  5. Загуба на телесни мазнини – изгаряте 700 – 800 калории на час
  6. Физическа сила – чрез бягането се подпомага мускулатурата на долните крайници, връзките и сухожилията им
  7. Подобрява здравината на костите – докато тичате предизвиквате стрес в костите и те трябва да се адаптират, следователно да станат по – здрави
  8. Здравината на връзките и сухожилията  – намалява се шанса от контузии
  9. Намалява риска от диабет – подпомага намаляването на устойчивостта към инсулин и поддържа нивото на кръвната захар в кръвта
  10. Подобрява увереността

Вече знаете някои от положителните качества на тази физическа дейност, а това е само малка част. Време е да я изпробвате!!!

Приятно тичане!

Една статия на Спортрепортс7

––––––––––––––––––

Художествената гимнастика

Как протича тренировката на бъдещите грации?

Може и да изглежда лесно пред телевизора, но за това са нужни години целенасочена подготовка.

Въпреки,че тези момичета винаги са с усмивки на лица, когато играят в ежедневието си нямат време за усмивки. Те могат да са  пример за тренировъчни натоварвания и постигане на успехи въпреки крехката си възраст.

Една статия на Спортрепортс7

Вашият коментар