Спортувай +

Хокей на трева         Футбол        Фит-Ура

Спортен тимбилдинг        Спортни лагери за деца

Менажиране в спорта        Спортно консултиране

Чрез цялостната си дейност, Сдружение Фуутура цели да допринесе за разрешаването на проблема на голяма част от българското население и на много от децата и подрастващите – наднорменото тегло и липсата на движение и спорт – с център на дейност в гр. София – най-значимият български град във всяко едно отношение. Тъй като навиците в детските години формират по-късното развитие и култура (физическа и интелектуална), ние бихме искали – целенасочено за момента и превантивно за бъдещето – да създадем най-добрите условия за редовно практикуване на спорт и участие в спортни дейности за всички деца – и то безплатно. Като всеки значим проблем, и на този не се отделя достатъчно внимание – нито от държавата, нито от медиите, нито от обществото – а какво има по-важно от здравето на всеки един човек и още повече – от здравето на децата – като най-уязвимата група от обществото, но пък и най-значимата група във всяко едно отношение за държавата в близко бъдеще. В този смисъл здравето и физическата и интелектуална култура на децата би трябвало да е държавна и обществена грижа номер 1.

Спортуването е хубаво, но Спорт с кауза във Благотворителнa Лига е проект, който съчетава спортното съревнование и феърплей, подкрепата за кауза и формирането на обществено-отговорен манталитет и модел сред всички участници – организатори, състезатели, ползватели, зрители.
Създаване и налагане на Благотворителна Лига ще наложи един изцяло нов модел в работата и грижите за децата и подрастващите и ще има в голяма степен и превантивна роля – чрез игровите модели на възприятие – единствените надеждни модели за влияние в детската възраст. Включването на широк кръг деца от София, които да практикуват любимия си спорт във възможно най-близкото спортно съоръжение и даването им възможност за участие в занимания с развлекателен, социален, състезателен и тренировъчен характер ще допринесе за тяхното развитие – не само в определения вид спорт, но и като личности, а в по-далечен и градивен план – и като социално-отговорни граждани. Всички занимания ще бъдат водени от квалифицирани специалисти и инструктори по видовете спорт и на съоръжения, напълно отговарящи на нуждите на децата – безопасни площадки и уреди, съблекални и др. Положителният модел непременно ще рефлектира върху останалите деца в района и така ще се създадат ясно изразени условия и възможности за избор и практикуване на различни видове спорт, а оттам дори и за намиране, развитие и създаване на спортни таланти.

Развитието на проекта ще включва начално, последващо и постоянно набиране на деца и юноши – като в първата година (и непосредствено преди това) ние ще търсим деца и юноши, които да се записват за участие в програмата. С мултипликационния ефект и разрастването на възможностите, значението и партньорите по проекта, както и с течение на всяка следваща година, планираме разрастването на участващите деца с около 30 % (на година).

Спортът като социален инструмент
Една от нашите главни цели е да създадем устойчиви спортни школи по различните видове спорт – главно със социална и обществено-значима насоченост (превенция срещу различни зависимости, рискове, нездравословен начин на живот, социално изключване и др.) в следните спортове: футбол, тенис, тенис на маса и хокей на трева. Желаем да осигурим най-добрите условия – за да може да участват деца и юноши от всички социални слоеве – за подготовка и състезателен процес на момичета и момчета и аматьори (мъже и жени) по тези видове спорт, а в по-дългосрочна перспектива – и за всички възможности за професионална реализация в спорта!

Сред целевата група и участниците попадат и деца и юноши в неравностойно положение, от различни социални и етнически групи, деца и юноши, които не практикуват редовно никакъв спорт / физически упражнения и др. Предвижда се да бъдат въвлечени пряко над 200 деца и юноши в реализацията на проекта, а като последващ резултат броя на непряко въвлечените ще надхвърли многократно тази бройка, тъй като при децата и юношите е много силен момента на споделянето и съпричастността. Това би дало солидна основа за продължаване на дейностите по Футура Благотворителна Лига.

Идеята ни е за иновативна програма, каквато липсва в момента в нашето общество. Ще постигнем поставените цели чрез метода на широко обществено и медийно отразяване и разпространение, въвличането на ключови партньори и личности, въвличането на ключови спортни бази – на които ще се осъществява спортната програма на децата и подрастващите по различните видове спорт и др. Всички мерки за осъществяване на програмата и за достигане до целевата аудитория (по квартали и по възраст) са изяснени, структурирани и подробно описани в план-графика на проекта.
С осъществяването на нашата програма ние ще помогнем на целевите групи от деца и юноши (+ активно спортуващите аматьори) – в планираните обеми – да придобият масово най-малкото здравословни двигателни навици, като голяма част от децата да свикнат с редовното спортуване и да научат ползите от него, а малка част дори да продължат активните си занимания със спорт и след като са ползвали възможностите на програмата. Самата програма има и мултипликационен и реновиращ се ефект, тъй като непрекъснато в нея ще бъдат включвани и деца, които се мотивират от постижения и ангажирането на свои връстници в нея или пък ще бъдат подтиквани да ги подкрепят – тук въобще и не споменаваме и положителните ефекти на програмата в семеен и обществен план и интереса и подкрепата на родителите, институциите (вкл. училища) и др. Периодът на въздействие е неограничен – стартира още през първата година и продължава да се разраства с всяка следваща година. Разбира се, работи се активно с държавни и частни училища и детски градини, като също може да бъдат включени под една или друга форма и студенти от различи университети.

Програмата на Фуутура СПОРТУВАЙ + е за всеки! JOIN-и се и ти!

Подкрепи ни! 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s