Спорт

Shop for Nike Gear at SOCCER.COMShop for adidas Gear at SOCCER.COM

Сеп Блатер: Европейски политици повли

Спортът като алтернатива на военната служба!

guns-sport-war

Много са гласовете ЗА и ПРОТИВ задължителната военна служба за момчетата след 18-та им годишнина. Не могат да се отрекат в никакъв случай ползите от нея – формиране на морално-волеви качества, дисциплина и ред, отговорност, добра физическа подготовка, опит за работа в екип, формиране на чувство за дълг и национално достойнство… Но много са и минусите – прекъсване на образователния процес, елементът на задължителност (който повечето млади хора ненавиждат), изолираност от социалния живот, лишения и др.
Когато се сложат на кантара доводите за едното или другото решение … както често се случва у нас – се взима съвсем друго – трето решение – професионалната армия – премахвайки задължителния характер, но запазвайки много от минусите. Сега пък се е решило да се провежда военно обучение за учениците от 9 и 10 клас – в часа на класния, военните подготвяли подобна програма и за университетите…
От своя страна – едно решение, което елиминира всички недостатъци на казармата и което има всички ползи (посочени по-горе) плюс една нова и фундаментална стойност – привличането и на младите момичета – е спортът! Възприемането на спорта – както досега – като едва ли не развлекателен и несериозен предмет – трябва да започне своята еволюция в една съвсем нова роля – от училище до университета – като единствената реална възможност за физическо и психическо здраве, с ясната функция, че той може и да бъде спойката и базиса именно между преминаването от училище в университета или работното място. Бивайки задължителен предмет и сега в училищната и университетската програма, с една много проста промяна в организацията, може да се осъществят следните възможности:
– профилиране по видове спорт – така се дава възможност на ученика / студента да практикува и да се развива в любимия си спорт, а не да се движи безцелно в часа по физическо. По този начин лесно ще се формират групи спортисти по определен спорт, те ще бъдат под наблюдението на специалисти; така ще отпадне необходимостта от спортните училища и ще се реши въпроса с разпръснатостта и анонимността на талантите – независимо за кое населено място се отнася.
– социализиране и работа в екип в извънкласни условия още от най-ранна възраст – основното предимство на спорта.
– възможност за сериозна професионална кариера в спорта – чрез сериозните предпоставки за селектиране на най-талантливите.
– уплътняване до максимум на свободното време на тинейджърите в този рисков и решаващ за тях период.
– неизбежно повишаване на личните физически и психически воля, издръжливост и характер.
– повишаване на личните спортни резултати – чрез по-честото практикуване на любимия спорт, а оттам и нивото на съответния спорт като цяло, с което ще се разшири основата на пирамидата на масовия, за да се достига до по-високи върхове и в професионалния спорт.
– лесното и бързо интегриране на различни социални, религиозни и етнически общности.
– лесното и директно управление (организационно, мотивиращо, административно, капацитетно, ресурсно и др.) по съответния вид спорт.

И най-важното – спортът е средство, за разлика от всички други и най-вече от военната подготовка, което сплотява, амбицира и има пряко отношение към успеха на личността!

Екип на Сдружение Фуутура

––––––––––––––––––––––––

В НСА се проведе научна конференция по повод 90 години Български олимпийски комитет

На 29-30 ноември НСА “Васил Левски“ бе домакин на научна конференция с надслов „Национална олимпийска академия на БОК“ посветена на 90 годишнината на Български олимпийски комитет. В конференцията взеха участие  председателят на БОК г-жа Стефка Костадинова, ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев и членове на ректорското ръководство, ген. секретар на БОК г-н Белчо Горанов, проф. Никола Хаджиев, проф. Бисер Цолов, представители на Великотърновския университет и много други.На официалното откриване на форума доц. Пенчо Гешев отбеляза, че мястото на провеждане на конференцията не е случайно, тъй като Национална спортна академия „Васил Левски“ е „люлката…на тези, които ще носят високо факела на олимпийското движение“.Освен научните доклади, бяха представени и отчети и програми за олимпийската просвета, а също така беше организирана и кръгла маса „Олимпийското възпитание и образование“ , като програмата завърши с кръгла маса и обсъждания по докладите и приемане на заключителна резолюция на конференцията.
Източник: НСА „Васил Левски“, Екип на Сдружение Фуутура
––––––––––––––––––––––––

ТАЙНИТЕ НА ИГРАТА: ШАХ-БОКС

Шах-боксът е колкото непопулярен, толкова и интересен спорт. В поредица от материали ще се опитаме да ви запознаем именно с по-рядко практикувани занимания, но също толкова натоварващи и интензивни.

Набързо ще ви запознаем с правилата: двама бойци, обикновено мъже (въпреки че и жени са го практикували), се качват на ринга с целия блясък на професионални боксьори. Гонгът бие и двамата сядат в центъра на ринга и започват партия по ускорен шах, която играят в продължение на 4 минути. Слушалките са задължителни, защото тълпата може да подскаже верния ход във всеки един момент. Партията се показва на големи екрани, досущ като по международните гросмайсторски шахматни турнири. След като изтекат 4-те минути, бойците се оттеглят в своите ъгли, където им поставят ръкавици и започва 3-минутен рунд на бокс.

Играта продължава 11 рунда и може да приключи предварително с мат или нокаут. Също така може да се присъди служебна победа, ако на някой от играчите му изтече 12-минутното време за ходове в шаха.

Поне два пъти годишно в Лондон се организират турнири по шах-бокс, а събитията протичат като гала вечерите по бойни изкуства – голяма, екзалтирана публика, момичета, оповестяващи рундовете и забавления между срещите. Именно на такъв турнир можете да чуете коментаторът да вика: „Шести рунд: По-ниският състезател притиска своя опонент в ъгъла и му нанася серия от крошета и завършва с ъперкът. Високият състезател е с ръце пред главата си, предпазвайки най-ценния си инструмент в играта – мозъкът. Следват ляв, десен, но високият състезател забравя, че има и тяло, освен глава и получава няколко удара в гръдния кош и бъбреците. Следва ляв прав и той е на пода. Реферът отброява до 6, когато още замаян състезателят се изправя. Някой от публиката се провиква „Няма смисъл!“, но пък щабът му го уверява, че всичко е на ред.

Няколко секунди по-късно се чува камбанката и мъката за високият играч на боксовия ринг приключва. Двамата състезатели се отправят към своите ъгли, където треньорите им дават вода и ги окуражават. Отново гонг и реферът ги вика в центъра на ринга. Двамата потни спортисти сядат на масата и продължават партията шах отпреди малко. Играчът от червеният ъгъл мести пешка и с този си ход подканва опонента си за размяна на фигури.“

http://sportuvai.bg

–––––––––––––––––––––––––

NOкупация на Спорта в СУ

В СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе Международна научна конференция на тема Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта

konferenciqSU

Спортът за пореден път доказа способността си да се извисява над злободневните и временни процеси и да изяви универсалния си език за различните поколения, народности, институции и професии. Този път поводът беше провеждането в Софийски университет на петата поред Спортна международна научна конференция с участници – специалисти от много български и чужди университети и спортни деятели. Чрез подобни инициативи на Спортната катедра в университета се утвърждава значението на спорта като социален феномен и огромното му положително влияние върху активно спортуващите – каквото бе и категоричното заключение в повечето изследвания. Събитието бе открито от зам. ректора Проф. Албена Чавдарова, като в изказването си тя подчерта важната роля на Спорта като дисциплина в учебната програма още от създаването на университета преди 125 години!
Основните модули, в които бяха групирани докладите и разискванията през двудневната конференция (08-09.11.2013), бяха 1- Физическото възпитание, спортът и рекреацията в образователната система; 2- Рекреация, анимация и спорт в свободното време – превенция за здраве; 3- Теория и методика на физическото възпитание и спорта. Във всеки модул имаше изтъкнати лектори и множество интересни доклади в широк спектър от теми от съвременните тенденции в развитието на физическото възпитание и спорта: студентски и ученически спорт и активност и физическото възпитание, различни спортни анализи и изследвания, нови и нетрадиционни практики за физическа активност, спорт-туризъм, психологически и тренировъчни анализи в областта на футбола и др.
Организираторите на Конференцията изказаха надежда за дори по-голям формат през следващата година, а ние им пожелаваме дотогава да привлекат ентусиазма на студентите от улиците към спортните зали и терени, както и да реализират много успешни инициативи във вътрешно и между-университетско ниво!

Екип на Сдружение Фуутура

–––––––––––––––––

ХАНК ХЕЙНИ – ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРОМЕНИ ТАЙГЪР УУДС

По-вероятно е да не сте чували това име. Но когато ви кажем – бившият треньор на Тайгър Уудс, нещо ще ви просветне. Популярният инструктор Ханк Хейни ръководи четири школи в районите на Далас и Тексас. В момента той се намира под номер 2 в списъка за най-великите треньори на  всички времена на списание Golf Digest.

PGA Championship - Preview Day 1

За себе си Хейни казва – философията ми е да уча хората сами да стават най-добрите си учители и да разбират до съвършенство полета на топката. През май 2010 г. Ханк информира Тайгър Уудс, че повече няма да работят съвместно. По-късно издава биографична книга, в която описва шест годишната си работата с Уудс. „Големият пропуск“ отразява периода, в който Тайгър печели 31 титли от Американския тур и шест мейджър титли и пренаписва историята на голфа. Историята им започва през 2004 г. когато Хейни получава телефонно обаждане от Уудс, което по-късно ще промени живота и на двамата – по-късно инструкторът вече прекарва една трета от годината със своя ученик. Хейни, който наследява Бъч Хармън като суинг треньор на Уудс, определя работата си с легендата като “сбъдната мечта”.

“Винаги ще бъде благодарен за това, че допринесох за успехите на Тайгър“ . Беше в интерес и на двама ни да спрем да работим заедно. Вярвам, че ако Тайгър е добре в психологически и физически аспект, всичко в играта му ще се получава“, казва Хейни.

Hank_Haney_1

Роденият през 1955 г. инструктор е в основата на промяната в играта на Уудс, след като променя замаха му от изправен към плосък.

По това време Тайгър е само на 28 г., вече идол, определян от пресата не просто като най-добрият голфър, но и като вероятно най-добрия спортист на всички времена. Банковата му сметка нараства с всяка секунда. Най-голямото предизвикателство пред Хейни е да разгадае пъзелът, който представлява душевността на Тайгър – до този момент  харизматичният треньор е работил с хиляди голф играчи, но Тайгър е истинското предизвикателство в кариерата му.

По-рано, през 2008 г. има и друго предизвикателство пред себе си – започва телевизионно предаване, в което обучава популярни звезди в тънкостите на голфа. Първият брой е с баскетболната легенда Чарлз Баркли. През 2010 г. шоуто продължава с актьора Рей Романо, 2011 г. е за Ръш Лимбо, а 2013 г. плувецът Майкъл Фелпс се престрашава да се потопи във водите на голфа.

Hank_Haney_3

Съществуват различни интерпретации за ползата на това предаване. Особено разгорещени са коментарите за шоуто с Чарлз Баркли, който е прочут с неправилната си постановка при удар (той спира по средата на замаха). Безспорно за Golf Channel, който продуцира предаването, успехът е налице – рейтингите са високи, интересът е налице.

От професионална гледна точка, успехът на начинанието се измерва в напредъка на играта на Баркли. През 80-те и 90-те години на 20-ти век Баркли е безспорен талант, но с малко по-голяма топка – баскетболната.  За да промени фокуса на Баркли в правилната посока и върху по-малката топка, Ханк не иска да премахва паузата по време на удара, той се фокусира върху движението след това.  В седемте епизода на предаването баскетболната легенда не показва сериозна промяна, но за него Хейни споделя, че е вторият най-упорит човек когото познава, след Тайгър Уудс.

Упорит е и самият Хейни, оценката му дават всички елитни издания за голф. Не е случаен фактът, че е включен в списъка на списание Golf Magazine за стоте най-добри инструктори, подвизавали се между 1984 и 2008 г.

Една статия на Калин Дацов, RE-SPORT; http://re-sport.com

–––––––––––––––––-

Виртуален и реален спорт – една предопределена среща?

Вече сме свидетели на някои предпоставки за реализирането на виртуална инвазия в спорта. Инвазия, която ще доведе до използването на високите технологични и компютърни постижения на човешкия ум за развитие в интерактивния смисъл на най-популярното забавление и по-точно неговите професионални проявления.

Гледайки безпристрастно, ние ставаме всекидневно част от всеобщия прогрес в много области. Някои от тях са с по-голям потенциал за постигане, което е предопределено от по-късното им развитие, а други са с по малък потенциал. Нормално е областите с по-голям потенциал на развитие да консумират и приобщават другите. Не е нормално да се учудваме на едно предположение, че в скоро време можем да станем свидетели например на приобщаването на една традиционна, но преекспонирана в последно време сфера като спорта от интензивно развиващата се област на компютърните и информационни технологии. А защо да се учудваме след като за 20 години станахме свидетели не само на нехуманния преход към пазарна икономика и демокрация, но и на невероятни постижения на човешката цивилизация като Интернет, мобилни комуникации, способи за алтернативна енергия и други. Непрекъснатото развитие на технологиите, които, ако днес дават олекотени футболни обувки и кори, маратонки или шпайкове, от утре ще започнат да предлага предпазващо и подобряващо движенията покритие и на другите части от тялото. Което по същество отваря пътя и за роботизацията на спортистите – тоест „прикачването” към тях на разни камери за виждане и анализиране на игровите ситуации през техния поглед, сензори за измерване на разстояние и скорост, цялостно виждане на спортното поле, средства за комплексни и конкретни указания от треньорите, както и мини-меню с команди за действия в различни ситуации. Не е изключено сензори да се включват към мозъка, за да активират изкуствено заучени практики и постановки от тренировъчно-подготвителния процес. Засега състезателите на най-високо ниво вземат т.нар. психотропни стимулатни – за активиране на ключови центрове в мозъка за пределна концентрация и възможност за най-добра себеизява.

Вкарването на високите технологии в спорта е неизбежно по една много проста причина – необходимостта от съпричастност на публиката. Решението за удовлетворяване на все по-претенциозните възгледи на зрителите не е нито в пренасищането на спортния календар, нито в ротационния принцип, който сега – волно или неволно, се спазва за определяне на победителя в големите състезания, нито възможността за индиректно участие и споделяне на емоцията чрез многобройните видове залагания. Ще дойде момент, когато зрителят ще поиска да управлява събитията на терена или на игрището директно, да участва в някои ситуации и да има правото да допринася за крайния резултат. Така, както зрителите в Древен Рим, са определяли съдбата на някои гладиатори на арената. Не е жажда за кръв, това е жажда за контрол над събитията, който ще завладее и съвременния спорт. А вратата към това е вече отключена с различните компютърни версии на най-популярните спортове със все повече навлизащо индивидуално участие на играещия. Не случайно в сферата на компютърните игри имаме термини като „компютърни маниаци”, „компютърно пристрастяване” или накратко геймъри. Просто използването на модела печеля – губя върху съзнанието на играещия компютърна игра или на самия играч на спортното поле, отключва неподозирани и дори неконтролируеми импулси, които завладяват докрай.

От друга страна, един такъв процес е съобразен и с настъпващата стагнация на футболния и спортния пазар, където участниците в него бавно осъзнават, че не си струва да харчат милиони за един футболист или спортист, чиято продукция е винаги несигурна, пред алтернативата да инвестират в технология, която би направила от всеки посредствен играч перфектен изпълнител на тактически указания и перфектната състезателна единица. Съответно това частично изравняване на стойностите у спортистите ще доведе до изпъкване ролята на треньорите и стратезите в отборите. Още повече, че характера на  развитието на тактическите прийоми има край, както и преповтарянето им, така че ще дойде необходимост от пълен перфекционизъм и на терена. Това автоматично би свалило заплатите на спортистите до минимум, а ролята на агентите-спекуланти от една страна и медиите като предприятия за създаване на идоли би се стопила до необходимия минимум. Именно ролята на агентите и медиите в днешния спорт е да спекулират със стойности и качества на спортистите и това определено пренасища и заблуждава специфичния спортен пазар.

Не на последно място за използването на високите технологии в спорта е и изкушението да се опита нещо ново, да се вкарат те в процеса на футболното състезание например, където и интересът би бил най-голям. Да не забравяме, че високите технологии са отдавна в угода при спортно-състезателния и, най-вече,при възстановителния и оздравителния процес в големите клубове. Само ще споменем лабораторните комплекси, с които разполагат в по-малка или в по-голяма степен клубове като Милан, Манчестър Ю, Байерн, Арсенал и др. Нека се смеят сега тези, за които спортната медицина, подготвителния и възстановителния процес се изразява само до чантичката на клубните лекари в нашите отбори. И после, смеейки се заедно, нека се запитаме защо онези футболисти от западните отбори масово почнаха да тичат по около 10 километра на мач, а в България все още се разсъждава, че избяганото разстояние е за сметка на качеството на играта на даден футболист. А да не коментираме, че ако някой вземе да изтича 200 – 300 метра повече от съиграчите си, то това е доста често безцелно и безполезно – което ще рече: при действия необхващащи основополагащите футболни действия като преса, покриване на зона, откриване в позиция за развитие на атака, спринт с топка… или пък съответните позитивни общо-спортни реакции.

Имайки предвид традициите и успехите на много българи в полето на информационните и иновационните технологии, не е зле да впрегнем този национален ресурс и да създадем представителна гарнитура, с което не само да се класираме на голям форум най-накрая, но и да претендираме заслужено за челно място. А форумите, които имам предвид и, които остават единствена надежда за приобщаване към напиращите тенденции са ясни – Световното първенство по електронни спортове и Световното първенство по футбол за роботи!

P.S. Не забравяйте и някои от рекламите на производители на спортна екипировка или на други реклами със спортна тематика. Нищо не е случайно! Новите технологии са вече тук и искат да превземат нова територия – реалността!

Екип на Сдружение Фуутура

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s